4 Kasım 2013 Pazartesi

Egzama Nedir ?

Cilt hastalıkları arasında bulunan egzama yazımızın başında belirtmemiz gerekir mutlaka doktora danışarak tedavi edilmelidir. Fakat egzama bazı durumlarda bitkisel yağlardan bazıları egzamaya iyi gelebilmektedir. Bunları kullanmadan önce doktora danışmanız son derece önemlidir. Aşağıda egzama hakkında sizlere genel bilgiler verilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Egzama

Egzama Nedir ?

Egzama birçok nedene bağlı olarak gelişen ve deride kaşıntıya, kızarıklıklara ve kabarmalara sebep olan bir deri hastalığıdır. En bilinen özelliği deride kızarıklar üzerinde şişlik meydana getirmesidir. Şiddetine ve yinelemesine göre akut, kronik gibi çeşitli ölçüleri vardır. Egzama sıkça görülen bir hastalıktır. Özellikle temas sonucu olanı en sık görülen çeşididir. 30 ile 50 yaş arasında görülme riski, kadınlarda daha fazla görülme riskiyle paraleldir. Hastalığa yatkınlık yani diyetez, alerjinin vücuda girmesine olanak tanıyan kişilerde ve psikolojik rahatsızlıkları olan bireylerde daha yüksektir. Vücudun her bölgesinde görülme niteliğine sahiptir. Yineden de daha sık görüldüğü bazı bölgeler raporlanmıştır ve bunlar, bacaklar, sırtın ortası, saçlı deri gibi yerlerdir. Ellerde de sıkça görülür ve bu temas egzamasının muhtemel karşılığıdır. Genital bölge ve makatta da görülebilmektedir.


Egzama Belirtileri


Hastalık kaşıntıyla birlikte kepeklenmelere, döküntülere ve pullanmalara neden olmakta, bunlar derinin kalınlaşmasını ve kabuklanmasını beraberinde getirmektedir. Ağrı genellikle olmaz. Egzamanın şiddetlenmesi, ortaya çıktığı yerde sulanmalara ve kaşıntı sonucu açık yaralara neden olabilir. Kaşıntının açık yaralara yol açmasının dışında enfeksiyona da yol açtığı bilinmektedir. Bu da tedavi edilmediği müddetçe iltihabın kaşıntı yoluyla vücudun çeşitli bölgelerine egzamanın yayılması demektir. 

Egzamayı Oluşturan Nedenler


Egzamayı Oluşturan Nedenler
Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir ( civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler).El egzaması denilen çeşidi genellikle korunmadan bulaşık ve çamaşır yıkayan, çeşitli hijyen ürünleriyle korunmasız temas halinde bulunan kimselerde çıkar. Sabun, deterjanlar, çamaşır suları ve hatta fazlaca su ile temas bile bu hastalığa neden olabilmektedir. 

Kozmetik ürünler ve saç boyaları da bunlarla ilişki içinde olan kişilerde görülür. Hem uygulayan hem de uygulanan kişi risk altındadır. Yüzde ve göz kapaklarında bu tarz ürünler egzamaya yol açabilir. Temas egzamasında çeşitli alerjenler, uyaranlar hastalığa neden olabilmektedir. Örneğin nikel-krom ürünler, çimento, aseton, yapay reçineler bu hastalığa neden olabilmektedir. Giysiler de kullanılan boyalar dolayısıyla egzamaya yol açabilir. 

Egzama bir çok insanı etkileyen çetrefilli bir konudur. Egzamanız varsa doktora muayene olabilirsiniz. Özellikle sağdan soldan duyduğunuz bazı şeyleri kullanmamanızda fayda var. son zamanlarda egzamaya iyi geldiği iddia edilen sabunlar vardır ama bu gerçek değildir. Sabunlar egzamaya iyi gelmezler. Egzama için bazı bitkisel yağlar, özellikle katı shea butter ve katı hindistan cevizi yağı oldukça iyi gelir.


Egzama hakkında daha fazla bilgi almak için ; Egzama Türleri yazımıza bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

EGZAMA ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.