Egzama nedenleri hakkında bilgi edinmek egzamanın hem şiddetlenmesini önlemek hem de alerjenleri bilerek teması kesmek adına önemlidir. Bu yazıda egzamanın nedenleri ve etkileri hakkında bilgiler verilecektir. İyi okumalar dileriz.
Egzama Nedenleri
Egzama deride ortaya çıkan pullanma, döküntü gibi rahatsızlıklara sebebiyet veren hastalığın üst başlığıdır. Alt başlıklarını ise atopik, seboreik, temas egzaması oluşturmaktadır. Egzama kronik bir hastalığa dönüşüp, uzun süre deride tutunabilir. Hastalık genellikle güneş ışığından ve nemlilikten olumlu etkilenerek yazın iyileşme, kışın ise tersi durumlardan kaynaklı kötüleşme evresine girer. Kronik egzamanın derinin kalınlaşması sonucu, iltihaplanma ve kaşıntıya sebep olduğu bilinir ve uzun sürelidir. Akut egzamaysa aniden belirir ve kısa sürede, kızarıklıklar, içi sıvı dolu kabarcıklar ve onların patlaması gibi süreçleri yaşatarak ortadan kalkar.
Egzama Neden Oluşmaktadır?
Egzamanın temeli alerjidir. Alerjinin en etkili olduğu egzama çeşidi ise temasla olandır. Çimento, aseton, yapay reçine, boya gibi ürünlerle fazlaca muhatap olan bireylerin hastalığa tutulmaları olasıdır. Bu uyaranlar kişinin cildinde temas ettiği bölgede egzamaya neden olabilir. Daha sonra egzama bu bölgelerden başka bölgelere yayılır. Koruyucu ve önleyici uygulamalar yapılması bu çeşit egzamanın ortaya çıkması için önemli bir engeldir. Eldiven ve maske kullanımı yaygınlaşmalı, özendirilmelidir. Ayrıca bulaşık yıkanırken ve deterjan kullanırken de bu önlemler dikkate alınmalıdır.
Temas egzamasının nedenleri daha kolay ve hızlı tespit edildiğinden tedavisine de hızla geçilmektedir. Ancak bunun dışındaki egzama türleri daha karmaşık özelliklere sahiptir ve iyileşme özelliği, sadece bebeklerde daha çok görülen atopik egzama denilen türde mevcuttur. Bu tür egzamada hastalık kendiliğinden iyileşir. Diğer türlerin kesin bir tedavisi yoktur ve önleyici uygulamalar, hastalık belirdikten sonra yapılan tedavilerden daha etkilidir.
Stres
Çoğu hastalıkta olduğu gibi egzamanın da bir numaralı şüphelisi strestir. Ruhsal sıkıntılar deri hastalıklarını doğrudan etkileme özelliğine sahiptir. Bundan dolayı ruh sağlığına özen gösterilip, stresten ve onu ortaya çıkaran durumlardan uzak durmak gerekir. Aksi takdirde vücut bu yoğun strese karşı bir takım tepkiler vermektedir. Bir tanesi de ele aldığımız konu olan egzama olmaktadır.
Cilt Tahrişi
Temas egzamasını oluşturan koşullar cildin tahriş olmasıyla kendilerine zemin bulmaktadır. Cilt sıklıkla bir maddeyle temas ediyorsa, o madde alerjiye sebep olur ve sonucunda egzama gerçekleşebilir. Ayrıca madde deriyi inceltebileceğinden, alerjenler bedene daha rahat girme şansı bulur. Çimento, aseton, saç boyası, deterjanlar, çamaşur suyu, sabun gibi ürünler cildi tahriş edip egzamaya yol açabilir.
Hava Koşulları
Egzama daha öncede belirttiğimiz gibi yaz aylarında iyileşip kış aylarında şiddetlenir. Bunun nedeni kış aylarında nem oranının ve sıcaklığın düşük olması ve deriye bu durumların zarar vermesidir. Çatlaklar, kurumalar hastalığa sebep olmaktadır.
Alerjenler
Alerjenler bu hastalığı doğrudan etkilemektedir. Nikel-krom ürünleri, saman nezlesi, alerjik astım gibi durumlar, egzamanın açığa çıkmasını sağlarlar. Yiyecek, toz, ev hayvanı gibi alerjenler de yine böylesi bir etkiyi ortaya çıkarmaya muktedirdir.
Bağışıklık Sistemi
Stresin egzama ortaya çıkarmasına benzer bir etki ile, bağışıklık sistemi zayıflıkları ve problemleri de çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Egzama bağışıklık sistemini zarar görmüş kimselerde kendisine daha rahat alan bulur.
Egzama tedavisi , belirtileri ve egzamanın nasıl oluştuğu, deride ne gibi durumlar yarattığı hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder