Bu yazımızda sizler için egzamanın tıbbi tedavi yöntemleri ile alternatif tıbbi metotları aktarmaya çalışacağız. Ancak unutmayın ki egzama tedavisi ve diğer cilt koşullarının tedavileri doktora danışarak yapılmalıdır. İyi okumalar dileriz.
Egzamanın Tedavi Yöntemleri
Egzama çoğunlukla kronik özellikte, tekrarlama yetisine sahip bir hastalıktır. Bu durum dahi hastalığın kesin çözümünün olmadığını gösterir. Egzama türleri bile o kadar fazladır ki, egzama kelimesi çoğu cilt hastalığını anlatabilir. Nedeni de kesin olarak bilinmez ve çok çeşitli faktörler, neden olarak sıralanır. Nedeni tam tespit edilemediğinden tedavisi de kesinlik içermez.Tabii ki ilaçlarla ve bir takım önlemlerle egzama kontrol altına alınabilir. Kepeklenme problemi çeşitli ürünler veya şampuanlarla engellenip, düzene sokulabilir. Alerji sonucu oluşan egzamaların kortizonlu uygulamalarla denetim altına alınabildiği de bilinmektedir.
Egzama Tedavi Edilmezse
Egzamanın tedavi edilmemesi, deride büyük izlere ve kaşıntılara, böylece de daha büyük alanlara enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Deride kabuklanmalara, içi sıvı dolu yaralara ve kalınlaşmalara sebep olacak egzamanın tedavisine geçilmesi için, hastalığın altında yatan sebeplerin kişi üzerinde araştırılması gerekmektedir. Hastalığı stres oluşturabilmektedir. Ancak egzama da strese yol açtığında bu döngü, bir yerde kırılmaya çalışılmalı, bireyin rahatlatılmasına özen gösterilmelidir. Kaşıntının engellenmesi adına çeşitli yüzeysel merhemler, pomatlar kullanılmalıdır. Koruyucu önlemlere dikkat edilmesi gerekir. Örneğin bulaşık yıkarken, giyilecek bir eldiven egzamanın oluşumuna çok büyük engel olur. Ya da ellerin sık yıkanması veya bulaşıklardan sonra nemlendirici kremlerin kullanılması bile bir yere kadar koruyucu özellikler taşır. Hasta eğer temas sonucu oluşmuş egzamaya sahipse ve bu teması da iş yerinde gerçekleşiyorsa, işini değiştirmesi ya da o maddeyle temas etmeyecek bir pozisyona taşınması gerekir.
Tıbbi Egzama Tedavisi
Temas egzamasında ilk olarak neyin hastalığa neden olduğunun, yani hangi maddenin rahatsızlık verdiğini tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespit sonrası o maddeden uzak durulması ve gerektiği takdirde de ilaç tedavisi önerilir. Atopik egzamanın vücudun kuruluğundan yararlandığı bilinmektedir. Bundan dolayı vücut nemli tutulmalı ve kurumasının engellenmesine çalışılmalıdır. Sık banyo yapılmaması vücudun nem dengesi açısından önemlidir. Yünlü giysilerden uzak durulmalıdır.Bazı ürünler hem yararlı hem de uzun süreli kullanımda zararlıdır. Bundan dolayı doktor onayı ve kararı önemlidir. Çinko ve kortizon içerikli merhemler iyi gelebildiği gibi uzun süreli kullanımda zarar da verebilmektedir.
Atopik tip egzama için antibiyotik özelliği bulunan kremler önerilmektedir. Deride kalınlaşmaya sebebiyet veren bir raddeye ulaşmış ise hastalık, katranlı pomatlar da kullanılabilir. Denize girilmesi, kırda bir süre yaşanması çocuktaki bu hastalığın kendi kendine geçmesine olanak sağlar. Temas tipi egzamanın tedavisi alerjenin tespitiyle başlar, bundan uzak durulmasıyla devam eder. Bunun için eldiven, önlük, maske önerilmemekle birlikte, daha radikal önerilerde de bulunulmaktadır. Bu maddelerle sık karşılaşılan bir işte çalışılıyorsa o işin değiştirilmesi örneğinde olduğu gibi.
Seboreik egzama için tedavi uygulamalarında ilk öncelik kükürt, kortizon ve katran içerikli ürünler ile antiseptik pomatların kullanılmasıdır. Eğer bu egzama türü iltihaplanmaya da sebep olduysa antihistaminik ilaçlar önerilir.
Alternatif Tıpta Egzama Tedavisi
Egzamanın iyileşme evresine girerken, bazı durumlarda kızarıp, kaşınma ve sulanmalar görülebilmektedir. Bu durumlarda kaygı duyulmamalı ve hastalığın iyileştiğine örnek olarak görülmelidir. Sindirim ve beslenme bozuklukları egzamayla ilişkilendirilmektedir. Bundan dolayı bu iki duruma dikkat edilmeli, bireyler kendilerine ve çocuklarına sağlıklı bir beslenme düzeni çizmelidir. Alerjiye sebebiyet verebilecek tatlandırıcılı ve gıda boyası içeren ürünlerin yenilmemesi gerekir. Yemeklere karıştırılabilecek keten tohumu yağı yararlı olabilir.
Kuru ciltler için Shea yağı ve Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.Çocuğunuzun cildini, banyodan sonra, Hindistan cevizi yağı ile ovabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı aynı zamanda iyi bir nemlendiricidir. Çocuğunuzun küvete girmesini takip eden 5-10 dakika içinde, yıkanma suyuna birkaç damla akıtın ya da bir damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.Vitamin ve mineral düzeni sağlanmalıdır, bunların eksiklikleri çeşitli hastalıklara sebep olduğu gibi egzamaya da sebep olmaktadır.Depresyon ya da stres kaynaklı durumlarda lavanta yağı tercih edilebilir.
Egzamanın bitkisel tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için; Egzama için Bitkisel Çözüm Var mıdır ?
Egzama Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaşıntı egzama hastalarında yoğun olarak bulunur. Ancak kaşıntı hastalığın başka alanlara da taşınmasına fırsat sunar. Bundan dolayı kaşıntıya alabildiğine az geçit vermek önemlidir. Kullanılacak ürünler, ilaçlar zaten kaşıntıyı kesecektir. Stresten uzak durulması, depresyona sokabilecek durumların engellenmesi ya da hasta depresyonda ise psikolojik tedavisi egzamayı da rahatlatır.. Ayrıca cildin nemlendirilmesi çok önemlidir, SLS isimli çok kullanılan bir şampuan ve sabun ham maddesinin egzama yaptığı düşünülmektedir. Bu yüzden sülfatsız ürünler kullanmanız faydalıdır.
Egzama kronik olma eğilimindedir, o yüzden egzamanız varsa cilt bakımınızı da sürekli yapmanız gerekmektedir. Cilt bakımınızda kozmetik ürünler yerine bitki yağları tercih etmeniz, temizlik amaçlı sülfatsız ürünler kullanmanız faydalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder