8 Mayıs 2015 Cuma

Egzama Çeşitleri

Egzama türleri hakkında sizlere daha önceki yazılarımızda bilgiler vermiştik. ( link) . Fakat bu yazımıza özellikle el egzaması hakkında bilgiler vereceğiz. Egzama türleri arasında sık görülen çeşitlere değinmeye çalışacağız. İyi okumalar dileriz.

Egzama Çeşitleri

Akut ve Kronik Egzama

Egzama birçok faktöre göre meydana gelen, deride çeşitli deformasyonlara sebep olan bir hastalıktır. Bunlar kaşıntıdan, kızarıklıklara, irinli taneciklerden kepeklenme ve döküntüye kadar çeşitlenmektedir. Akut ve kronik olmak üzere iki tür belirme biçimi vardır.



Egzamanın Nedenleri


Bağışıklık sistemi bozukluklarından, beslenme düzensizliklerine kadar çeşitli durumlar hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir. Direkt bir nedeni yoktur ya da bulunamamıştır. Çalışma hayatında karşılaşılan çeşitli maddelerden, değişik uyaranlara kadar birçok faktör hastalığı ortaya çıkarabilir. Nörolojik rahatsızlıklar da egzamanın çıkmasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca stres, depresyon gibi ruhsal sıkıntılar da bu duruma sebebiyet verebilir.

Seboreik Egzama


Saçlı deri, dudak ve burun kenarları, sırt ve göğsün ortası, kulaklar ve kaşlar gibi çeşitli bölgelere tutulma özelliğine sahip seboreik dermatit, yağ bezlerinin aşırı çalışmasıyla meydana gelir. Kepeklenmelere,pullanmalara, döküntülere sebep olur. Kaşıntı yapmaya müsaittir, ağrı genel olarak olmaz. Stres, depresyon ve sindirim ile bağışıklık sistemindeki rahatsızlıklar bu egzamaya yol açar.

Atopik Egzama (Atopik Dermatit)


Daha çok doğumdan sonraki ikinci ayla iki yaş aralığında gerçekleşen, kaşıntıya sebebiyet veren, saçlı deri, çocuk bezinin temas ettiği yerler, yüz, el ve ayaklarda görülür. Bebeklerde kendiliğinden iyileşir. Diğer yaş gruplarında da görülür ve bu durumlarda kendiliğinden iyileşme eğilimi taşımaz. Kızarmaya ve iltihaplanmaya neden olur.


El Egzaması

El Egzaması


Temas egzamasıyla aynı nedenlerle ortaya çıkar. Atopik egzama dolayısıyla da çıktığı olabilmektedir. Eller koruma altına alınmadan deterjan kullanımı, bulaşık ve ellerin sık yıkanması bu hastalığa neden olmaktadır. Elde küçük kırmızı yaralara sebebiyet verir. Eldiven kullanılmasıyla önüne geçilebilir.



Temas Egzaması 


Meslek egzaması da denen bu tür egzamanın ortaya çıkması için, temas edilen maddenin deride alerjiye neden olması gerekir. Deriyi koruyucu ürünlerin çok olmasına karşılık hastalığın hızla artması önlenememiştir. Çünkü bir o kadar da yeni kimyasal ürün ortaya çıkmakta ve hepsinden korunmak mümkün olmamaktadır. Duvar ve beton işçileri, çimento ile uğraşan kimselerde sık görülür. Boyacılar, plastik üreticileri de bu hastalığa tutulmakta ön sıradadır. Genellikle daha önce travmaya uğramış, yaralanmış deride belirir. Hastalığın tedavisi için, hangi alerjenin hastalığa yol açtığını tespit etmek kadar bu hastalığın o kişide ortaya çıkmasına olanak sağlayan koşullar da araştırılmalıdır. Deride bu tarz bir etki yaratabilecek ürünlerin başında, deterjan, aseton, benzin, çeşitli yağ çözücüler gelmektedir. Bunların yanı sıra yaralanmalar da hastalığa yol açabilir. Sarışın insanlarda daha sık görülür. Şişlikle birlikte gelişen kızarık ile hastalık başlar, derinin çeşitli tahrişleriyle devam edip, aşınmasıyla son bulur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

EGZAMA ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.