13 Kasım 2013 Çarşamba

Saç Derisinde Egzama

Egzama açık cilt yüzeylerinde geliştiği gibi saç derisi gibi kıllarla kaplı alanlarda da gelişmekte ve sadece cilde değil saçlara da zarar vermektedir. Bu yazımızda özel olarak saç derisinde egzamanın nedenleri, belirtileri ve saç dökülmesi yapıp yapmayacağı hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz.

Saç Cildinde Egzama 

Saç Cildinde Egzama

Saçlı deriyi tutma özelliğine sahip olan egzama çeşitlerinden seboreik egzama bu yazının ana konusudur. Sadece saçlı deri değil, vücudun birçok yerini, özellikle kasıklar, kulak, yüz, göz kapakları gibi bölgeleri de etkileyen bu tür egzama, koltuk atları gibi kıvrım bölgelerine de yayılabilir.Saçlı deri bölgesinin yağlı oluşundan dolayı birçok deri hastalığı burada belirmektedir. Seboreik dermatit bunların en bilinenlerindendir. Sadece bir takım lekelenmeler değil, kepeklenmeler, döküntüler de oluşturabilir.





Saç Derisinde Egzama Belirtileri 


Kepeklenme seboreik dermatitin en bilinen ve hafif alametidir. Bu alamet saçlı deride çıkmışsa eğer kabuklanmalar ve lekelerin birbirine doğru genişlemeleri ile devam edebilir. Saçta kaşıntıya sebep olmakta, bu durum da saçlı derinin iyice kepeklenmesi ve yağlanmasına olanak tanımaktadır.

Saç Derisinde Egzama Nedenleri 


Egzamanın çoğu türünde olduğu gibi seboreik dermatitin de nedeni bilinmemektedir. Bazı sistemik hastalıklar, psikolojik rahatsızlıklar, mallasezia furfur isimli mantar hastalığın nedeni olarak gösterilir. En bilinen özelliği yağ bezlerinin normalin dışında çalışması sonucu olduğudur. 

Kortizonlu uygulamalar kullanılmakla birlikte, mantar öldürücü ilaçlar da kullanılmalıdır. Bunların genel adı antifungaldir. Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Kortizonlu kremlerin kullanılması işe yaramakla birlikte daha sonra lekelerin ve diğer rahatsızlıkların yeniden belirmesini engellemez. Ayrıca kortizonun sıkça kullanılması da başka problemlere yol açacağından önerilmez.

Saç Derisinde Egzama Saç Dökülmesi Yapar mı ? 

Saç Derisinde Egzama Saç Dökülmesi Yapar mı ?

Doğrudan saç dökülmesini etkileyecek bir egzama türü yoktur. Saçlı deri ya da kafa derisini bu hastalık etkiliyor olsa da saç dökülmesine imkan yaratmaz. Ancak şöyle bir durum söz konusudur; seboreik dermatit, kaşıntıya sebep olur, bu kaşıntı kepeklenmeye, kepeklenme de yağlanmaya. İşte bu süreç saçları dökebilmektedir. Ancak bu egzaması olmayan insanlar için de benzer bir süreçtir. Egzamanın saç dökmesi, lekelerin ortaya çıktığı bölgelerde bazı durumlarda görülür. Bunlar bölgesel saç dökülmesi denen türdür ve geri dönüşümlü olarak ortadan kalkarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

EGZAMA ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.