5 Kasım 2013 Salı

Egzama Türleri

Egzama cilt yüzeyinde meydana gelen bir rahatsızlıktır ve cilt yüzeyi bütün vücudumuzu sardığından kaynaklı egzama farklı yerlerde görülebilir ve farklı isimlerde adlandırılır. Bundan kaynaklı bu başlıca türler olan kontakt dermatit, atopik dermatit, seboreik dermatit, el egzaması gibi çeşitleri ve diğer türleri hakkında bilgiler bulacaksınız. İyi okumalar dileriz. 

Egzama ÇeşitleriEgzama Çeşitleri


Egzama yaygın iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Kronik ve akut olmak üzere iki tür ölçüsü vardır. Akut olanında deride kızarıklıklar ve sivilceler meydana gelir, bunların patlamasıyla son bulur. Kronik olansa derinin kalınlaşmasıyla birlikte uzun süreli iltihap ve kaşıntıya neden olmaktadır. Kronik olan egzama tekrarlama niteliğine sahiptir. Yazın güneş ışınlarının ve nemliliğin etkisiyle iyileşirken, kışın tam tersi durumlardan dolayı alevlenir. 



Egzamanın Türleri Nelerdir


Egzamanın çeşitleri değişse de belirtileri birbirine benzer özellikler taşır. Çeşitlerinin özellikleri yineleme sıklığı, hastalığın şiddeti ve ortaya çıktığı bölgelere göre sıralanır. Genel olarak belirtiler, döküntü, pullanma, kaşıntı, kızarıklık ve içi sıvı dolu şişlikler şekindedir. Egzama türleri aşağıda sıralanmıştır; 

Temas Egzaması


Alerjinin neden olduğu ve tahriş sonucu ortaya çıkan egzama olarak iki alt başlığa sahiptir.Tahriş eden cinsinde isminden de anlaşılacağı gibi yabancı bir maddeyle doğrudan temas sonucu deride travma oluşur. Deride böyle başlayan egzama bu maddeyle daha çok temasla birlikte alerjik versiyonuna doğru değişim gösterebilir.Alerji vesilesiyle ortaya çıkan egzamanın çeşitli uyaranlarla sıkça temas edilmesi sonucu belirdiği bilinmektedir. Çimento, saç boyası, aseton gibi ürünler bu hastalığın uyaranları olarak bilinirler.

Atopik Egzama


Atopik Egzama
Genelde bebeklerde ortaya çıkan bu egzama, saman nezlesi, alerjik astımı olan bireylerde de görülebilmektedir. Dizler, yüz, dirsekler ve boyunda belirir. Vücudun başka bölgerine yayılabilir.İki aşamalıdır. İlki doğumdan sonraki ilk üç aydan sonra başlar ve iki yaşına doğru kendiliğinden geçer. Diğeriyse ergenliğe doğru ortaya çıkar. Belli bir maddeye karşı derinin verdiği tepki şeklinde değil birçok faktöre göre oluşur. Hastalık yapısal uyumun dışında astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarla birlikte de oluşabilir. Bebeğin daha çok yüz ve yanaklarında görülme niteliğine sahiptir. Kırmızı küçük kesecikler, kızarıklıklar ve kaşıntı barizdir. Daha çok kilolu bebeklerde görülür. İyileştikten uzun süreler sonra yeniden çıkabilir. Bu durum daha çok hormonal değişimler, sindirim sistemi bozuklukları, stres, depresyon ve mevsimsel faktörlerle gerçekleşir. Kaşıntı önleyici ilaçların kullanılması önerilmektedir. Hastalığın kesin bir tedavisi ve nedeni yoktur. 

Seboreik Dermatit



Daha çok yetişkinlerde görülür. Yağ bezlerinin normal dışı çalışması sonrası, yağ bezlerinin fazla bulunduğu yerlere tutulur. Bu bölgeler, koltuk altları, saçlı deri, göz kapakları, alın, burun ve dudak kenarları, sırt ve göğsün ortası ve kulaklardır. Stres, depresyon, malassezia isimli bir mantar, çeşitli giysiler, sistematik rahatsızlıklar ve bazı ilaçlar bu hastalığa neden olmaktadır. Bebeklerde de görülebilir. Ancak daha çok yetişkinlerde görülür. Deride küçük nokta şeklinde ve sarı renkte pullanmalar meydana getirir. Hastalığın ilk belirtisi budur. Daha sonra oluşan lekeler birbiriyle birleşmeye başlar ve büyük lekeler ortaya çıkar. Kaşıntı olması olasıdır. Saçlı deride kepeklenme çok fazladır. Kaşınmadan dolayı küçük sivilceler oluşturabilir.



Egzama Nedir ? yazımıza bakarak egzama hakkında genel bilgiler öğrenebilir, belirtileri hakkında fikir edinebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

EGZAMA ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.