8 Mayıs 2015 Cuma

Egzama Belirtileri

Egzama belirtileri  hakkında bilgi sahibi olmak egzama başlarken müdahale etmek ve erkenden önlemek adına son derece önemlidir. Bu yazımıza da egzama belirtileri hakkında sizlere bilgiler verilirken ayrıca tedavisi hakkında da bilgiler sunulacaktır. İyi okumalar dileriz. 

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama hem kaşıntılı hem de görüntüsü dolayısıyla fazlaca rahatsızlık veren, tam olarak nedeni de tedavisi de olmayan bir deri hastalığıdır. Üç tip egzamadan söz edilir. Bunlardan temasa bağlı olarak gelişeninin çeşitli uyaranlara bağlı olarak belirmesi diğer ikisine göre nedeni en çok bilinen türü sayılmaktadır. Atopik ve seboreik egzamanın nedeni bilinmemekte, çeşitli faktörlerin hastalığı etkilediği düşünülmektedir. Sistematik rahatsızlıklar, psikolojik problemler gibi multifaktörler hastalığa neden olmaktadır. Atopik daha çok bebeklerde görülmektedir ve kendiliğinden iyileşir. Temasla olan egzama önlemi alınırsa kronikleşmez. Seboreik egzama ise kroniktir, yineleme niteliğine sahip olmakla birlikte kontrol altına alınabilmektedir. Bu üç türde deride kızarıklık, kabarcık, kabuklanma, pullanma gibi çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verir.

Kronik ve akut olmak üzere iki tür görülme biçimi vardır. bunlardan akut olanı deride kızarıklıklar ve sivilceler yapıp, sonrasında bu sivilcelerin ortadan kalkmasıyla son bulan bir formdur. Kronik olan ise daha uzun sürelidir, yineleme yapar ve deride kaşıntıya, iltihaplanmaya, derinin kalınlaşmasıyla olanak sağlar. Egzamada enfeksiyon kaşıntı ile paralel gelişir. Bundan dolayı kaşımamaya özen gösterilmelidir.



Egzama Belirtileri

Egzamanın en bilinen özelliği çeşitlerine göre değişecek şiddette kaşıntıya sebep olmasıdır. Deride yoğun bir kaşıntı olur ve bu durum kaşınmakla birlikte iltihaplanmayı beraberinde getirir. Vücudun kurumasıyla birlikte de içi sıvı dolu küçük, kızarık sivilceler meydana gelir. Kaşınma enfeksiyonun dağılmasına, yayılmasına ve geniş bir alanda hakim olmasına neden olur. Özellikle kaşınan bölgeleri sert ve kanatacak şekilde kaşımak, yaraları açık hale getirip, mikroplara daha fazla zemin hazırlamaktadır.  


Egzama ilk olarak derisinin daha ince olduğu düşünülen yüzde ortaya çıkar. Ancak temas egzamasında, durum farklıdır. O tür bir egzamada yabancı bir madde ile neresi sık temas ediyorsa, egzama da ilk olarak orada çıkar. Daha sonra egzama tüm vücuda yayılır, ancak daha fazla, bacaklarda, dirseklerde, saçlı deride, ayaklarda, ellerde, kıvrım bölgelerinde görülür.

Egzama Tedavisi

Egzama Tedavisi
Temas tipi egzama için hastalığa neyin neden olduğunun bulunması önem arz etmektedir. Hastalığa neden olan alerjen bulunduktan sonra, o maddeden uzak durulmalı, maddenin derideki zararı en aza indirilmesi için ilaç tedavisi uygulanabilir.Çocuklarda daha sık görülen atopik egzamada vücudun nemini korumak ve vücudu nemlendirmek önemlidir. Sık sık banyo yapılmamalı, yünlü ve dar kıyafetler giyilmemelidir.Çinko ve kortizonlu ürünler, merhemler hastalık için kısa süreli kullanımlarda yararlıdır. Ancak uzun süreli kullanımında sıkıntı çıkarmakta ve zarar vermektedir. Bundan dolayı doktor onayı ve takdiri önemlidir.

Çocuklar için deniz ve kır gibi yerlere gidilmesi hastalığın kendi kendine iyileşmesine yararlı olabileceği gibi, antibiyotikli merhemler de kullanılmaktadır. Deride eğer bir kalınlaşma söz konusu ise katran içerikli ürünler, merhemler de kullanılabilir.Temas egzaması için tedavi daha çok önleyicidir. Alerjiye neden olan madde tespit edildikten sonra, o maddenin kullanımının sınırlanması gerekmekte, hatta mümkünse o maddeden tümüyle uzaklaşılmasına çalışılmalıdır. Seboreik dermatit hastaları için kükürt ve kortizon, katranlı ürünler ile antiseptik merhemler yararlı olacaktır.iltihaplanma varsa antihistaminik ilaçlar da kullanılabilir.

Egzama tedavisi hakkında daha detaylı yazımız için  Egzama Tedavisi  başlığını tıklamanız yeterli olacaktır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

EGZAMA ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.